Grøn Hverdag i Roskilde og Omegn inviterer til besøg i den spændende apotekerhave ved Sorø Museum.
De medicinske planter spillede en vigtig rolle i fortidens lægekunst, og professor, læge og botaniker Joachim Burser var en fantastisk kapacitet på området i 1600-tallet. Hans studier benyttedes af den verdenskendte svenske læge og naturforsker Carl von Linné fra 1700- tallet, specielt kendt for sit system til klassificering af planter, dyr og mineraler.
Vi mødes kl 11 på adressen Storgade 17, 4180 Sorø. Her vil vi få 1 – 1½ times rundvisning i haven.
Derefter kan vi spise vores medbragte mad i haven, hvis vi ønsker det. Eller vi kan gå ud og finde en egnet café og spise frokost på.
Tager du toget, skulle der gå bus fra stationen til museet, men undersøg det.
Til fods vil det tage ca ½ time, men ruten skulle være smuk langs søen.
Pris: 25 kr for medlemmer. Lokker du et ikke – medlem med, må vedkommende bøde med 50 kr… eller blive medlem og slippe med 25 kr
Tilmelding senest mandag d. 27.august på ilse@friis.mail.dk eller mobil 40421939.
Oplys gerne, om du tager tog eller bil, og om du kan medtage passagerer.
Bedste eftersommerhilsener på vegne af bestyrelsen
Ilse Friis Madsen
Formand for Grøn Hverdag i Roskilde og Omegn
Joachim Bursers Apotekerhave
v/ Sorø Museum
Storgade 17
4180 Sorø
Takket være et nederlag under svenskekrigene kan vi præsentere en unik apotekerhave ved Sorø Museum.
Bag museet er indrettet en have, hvis bede indeholder planter fra Bursers herbarium, som alle kan dokumenteres at have været i apotekerhaver i 1600-tallet. Haven er anlagt i renæssancens geometriske former.
Joachim Burser, 1583-1639, var tysk botaniker og læge. Burser var vidtberømt og samarbejdede med Caspar Bauhin, tidens autoritet, da han i 1625 af Christian 4. blev kaldt fra Tyskland til et professorat ved Sorø Akademi. Joachim Burser blev samtidig Sorøs 2. kgl. privilligerede apoteker, og han havde bopæl og apotek i en nu nedreven bygning nord for Klosterporten.
Med sig til Sorø bragte han sit herbarium, 25 store bøger med tørrede planter og noter om deres findesteder, ordnet efter Bauhins system. I Danmark blev et bind med planter fra Sjælland, Fyn og Møn med håndskrevne latinske beskrivelser tilføjet. Herbariet fik stor betydning, da Linné brugte det ved fastsættelsen af de autoriserede internationale plantenavne. Det var blevet bragt til Sverige som krigsbytte i 1660’erne, og det bliver nu opbevaret i Uppsala.
Professor Joachim Burser boede i Sorø 1625 – 39. Han var plantekyndig læge for de studerende ved “Det kongelige Ridderlige Akademi” (heriblandt Chr. IV.’s sønner) og for rige folk i Sorøs opland. Burser var byens 2. apoteker, og han underviste de unge studerende på Akademiet i medicin og fysik. Burser døde i 1639 og ligger begravet på Sorø Kirkegård.
Havehistorisk Forening i Sorø står for pasningen af apotekerhaven, som ligger ved Sorø Museum. Havehistorisk Forening i Sorø (HHF) har hjemmesiden www.apotekerhaven.dk.
HHF har stået for at anlægge Joachim Bursers Apotekerhave i Sorø sammen med Sorø Museum. Den blev indviet den 3. juni 2006.
Alle planter, træer og buske i apotekerhaven findes i Joachim Bursers Herbarium, ”HORTUS SICCUS” eller i ”Bursers danske floramanuskript”. Derudover har samtlige af havens planter været anvendt som lægeplanter.
Støttegruppen under HHF står for at passe apotekerhaven. I havesæsonen arbejdes i haven tirsdag aftener. Alle er meget velkomne til at kigge ind i apotekerhaven disse aftener.
Der er åbent fra Munkevænget. I Sorø Museums åbningstid er der indgang til haven fra Storgade.